Soms raakt een opmerking je meer dan anders..

Soms raakt een opmerking je meer dan anders…En waarom? Het resoneert in mijn hoofd..Het heeft tijd nodig om te landen.

Mijn werk bestaat voor een gedeelte uit kennismakingsgesprekken met kandidaten die starten met een traject bij MobiliteitNoordJe werk doen, je werk met plezier doen, je werk met passie doen, dat is wat ik gelukkig elke dag nog doe. Een persoon die niet (te) veel praat heeft mij geleerd: Wanneer jij zelf praat, hoor je geen nieuwe dingen en leer je ook geen nieuwe dingen..

Dit heb ik recentelijk toegepast.

De kennismaking was met een man die jaren in de zorg heeft gewerkt. Intelligent, veel gezien en gehoord in zijn vakgebied en een hoop kennis van gesprekstechnieken. Hij heeft jaren met bevlogenheid gewerkt tot een tijd terug. Hij start onze kennismaking door te vertellen over zijn volwassen kinderen, hoe trots hij op ze is, wat hen maakt wie ze zijn. Hij vertelt over zijn loopbaan in de zorg, hoe hij is begonnen en wat het hem heeft gebracht. In het uur dat ik met hem spreek en met hem zijn ‘loopbaan’ door wandel.. zie ik de energie letterlijk uit hem vloeien. Ik besluit het te benoemen .. en stop dan met praten..En dan niets… heel lang niets…

Uiteindelijk zegt hij: Ik weet niet meer wie ik ben in mijn werk… en ik ben gewoon heel moe… Ik wil dolgraag weer energie, maar ik weet niet hoe en waar ik dat kan krijgen..”Ik reageer door te zeggen: “Dan is het belangrijk om uit te zoeken wie je nu bent en wie je wil zijn en waar je wil zijn” hij zucht..

Ik vervolg : “ De kroon op ons werk is dat wij zien hoe mensen uiteindelijk de plek krijgen waar ze goed passen, dan komt de energie vanzelf, dus ook bij jou daar heb ik daar alle vertrouwen in! ”

Hij kijkt mij aan en zegt… “Je past de ‘loktechniek’ toe. Zijn opmerking raakt mij…Om een heleboel dingen. Ik voel letterlijk het verdriet van deze man. Is zijn opmerking gemaakt vanuit beroepsdeformatie? En is zijn energie zo laag is dat hij er niet in gelooft? Ik weet dat meehuilen geen zin heeft. Hij moet uit zijn situatie stappen en wij hebben de energie en de mensen om hem hierin te helpen! Ik pas geen bewuste techniek toe. Dit is wat ik meen en waar ik me voor ga inzetten samen met mijn team. Het raakt mij ook omdat ik het naar vind als mensen technieken inzetten, dingen zeggen zonder dat ze dat menen. Dat is misschien niet wat hij bedoelde maar wel wat mij raakt. Ik zeg dat het geen techniek van mij is, zijn conclusie is dat ik het intuïtief doe. Loktechniek of niet, denk ik eigenwijs. Ik spreek jou over een half jaar wel weer…

Maar eerlijk is eerlijk. Zijn opmerking blijft rondhangen in mijn hoofd..