Januari, tijd van voornemens en doelen stellen en “nu ga ik toch echt…”. Vol goede moed begin je dan op 2 januari, als je net weer bent bijgekomen van het Kerstdiner, de oliebollen en de lekkere drankjes, met ál die hele goede ideeën om meer te sporten, minder te eten, te stoppen met roken, die carrièreswitch eindelijk te maken…maar in de praktijk blijkt dit dan toch nog best moeilijk.

En ik moet ook bekennen dat bij mij de woorden “voornemen” en “doelen” ook echt in mijn “mode-woorden-allergie” zitten. Het heeft ook niet echt een goede associatie, het klinkt al als “gedoemd om te mislukken” en dat is geen lekkere start. De rebelse ik zegt dan ook, ik ga juist GEEN voornemens en doelen stellen dit jaar! Maar eigenlijk heb ik mezelf daar natuurlijk mee en weet ik best dat er een kern van waarheid in zit. 

Maar hoe dan?!

Een paar dingen over “doelen”:  

  1. Begin met het einde voor ogen, zoals Stephen Covey schrijft in zijn boek “de zeven eigenschappen van effectief leiderschap”. Visualiseer, waar wil ik naartoe, wat is belangrijk voor mij in mijn leven, hoe ziet dat er concreet uit en wat bereik ik daarmee? 
  2. Knip je “grote gedurfde dagdroom” op in kleine elementen, maak het behapbaar voor jezelf en BEGIN, vandaag kun je al iets doen om een stapje te zetten. 
  3. Wees je bewust van welke keuzes jij kunt maken om daar te komen. Welke keuze heb je, steeds als je verleid wordt overstag te gaan?
  4. Vervang “moeten” door “willen”. Bijvoorbeeld “ik WIL afvallen om me beter te voelen” in plaats van “ik MOET afvallen om me beter te voelen”. 
  5. Train jezelf op discipline, het is écht aan te leren!
  6. Sta er continu bij stil of je de juiste prioriteit geeft aan wat je wilt doen en bereiken. 
  7. Spreek erover met mensen in je omgeving, zoals je partner, kinderen, vrienden, collega’s, ouders etc. en vraag hun hulp om je scherp te houden op waar jij naartoe wilt!
  8. En last but nog least: heb een beetje compassie met jezelf en vier de succesjes, ook de ieniemienie stapjes die je zet en begin gewoon! 

Veel succes!

Blog geschreven door: Anneke