Ik moet weer. Dat gevoel overheerste altijd toen ik aan het werk was. Maar nu, na er een paar jaar uit te zijn geweest vanwege een burn-out en andere gezondheidsklachten, wil ik het anders. Ik wil energie krijgen van mijn werk, me vrij voelen. Iets leuks doen met mijn dag, mijn tijd.

Na een periode van herstel en reflectie heb ik nu een schone lei. Dat is heerlijk en overweldigend tegelijk, want alles kan en alles mag. De drempel om weer aan het werk te gaan is best hoog. Ik voel me onzeker in mijn kunnen na er zo lang uit te zijn geweest. Ook weet ik niet goed waar te beginnen. Naar de manier van werken zoals ik het altijd deed, kan en wil ik niet meer terug. Werken vanuit een overlevingsstand en puur op wilskracht in werkomgevingen die niet bij me pasten, voedde me niet en maakte me uiteindelijk ziek. Ik wil met plezier en gemak werken, vanuit mijn hart. Maar hoe vertaal ik wat er in mijn hart leeft naar een baan?

Uitgebreide talentenmeting

Voor wat ondersteuning op mijn pad kwam ik terecht bij Anna van MobiliteitNoord. Ik kreeg van haar de uitnodiging om een Profilizer loopbaanonderzoek te doen. Een uitgebreide talentenmeting die niet alleen zou meten waar ik goed en minder goed in ben, maar die ook wat kon zeggen over wat voor mij stress oplevert. Ik zou meer te weten komen over mijn energiebalans en welke werkomgeving bij me past. Het lijkt me een goede stap om het ‘hoe’ wat richting te geven.

Thuis achter mijn laptop maak ik de talentenmeting. Een lijst van zo’n 200 stellingen en aan mij de vraag in hoeverre ik het er mee eens ben. Soms moet ik grinniken om de stellingen, omdat ik mezelf er totaal niet in herken of juist heel erg wel.

Stressoren en competenties

Nieuwsgierig fiets ik een paar weken later door de regen naar de afspraak met Anna om de uitslag te bespreken. Ik ben benieuwd naar nieuwe inzichten over passende werkomgevingen, competenties en valkuilen. Maar ik ben ook een beetje bezorgd over dat misschien blijkt dat ik nog vol in mijn burn-out zit. Dat blijkt reuze mee te vallen. Mijn energieverdeling is eigenlijk al heel goed in balans en qua stressoren schiet er geen een buiten de wenselijke waarden. Het is toch fijn om dat te lezen, dat geeft vertrouwen. Ik ben verrast door de uitgebreide informatie die uit de talentenmeting komt. Er wordt iets gezegd over de competenties die ik in mijn werk inzet, wat mijn stijl van leren is, hoe ik communiceer, hoe ik omga met werktaken en zo meer.

De dagen erna denk ik na over wat ik allemaal heb gelezen. Over het algemeen herken ik veel van mezelf in de resultaten. Maar ik kan me niet altijd vinden in het advies of de aanbeveling die wordt gegeven. Zo komt er bijvoorbeeld uit de talentenmeting dat ik weinig competitiedrang heb. In mijn ogen prima, want ik werk graag samen mét mensen en niet tegen ze. Volgens de uitleg kan gezonde competitiedrang een positief effect hebben op het behalen van resultaten en loop ik het risico dat ik minder uitdaging in mijn werkzaamheden ervaar. Ik begrijp de redenering, maar voor mij werkt het niet zo.

Het zet me aan het denken

Ik ben het dan wel niet altijd helemaal eens met de adviezen, de talentenmeting zorgt er wel voor dat dingen helder worden. Het zet me namelijk aan het denken over hoe ik werk wil ervaren. Welke competenties ik wil inzetten en ontwikkelen in een werksituatie en wat voor mij belangrijke aspecten zijn in het vormgeven van mijn werkweek.

Ook al geeft de uitslag me nog geen eenduidig antwoord over de vorm van het grote ‘hoe’, het is wel een prettig referentiekader. Het is een mooie herinnering aan mijn kwaliteiten en geeft een goed beeld om op verder te bouwen. Ik neem hem mee op mijn pad, mijn hart wijst de weg.

Geschreven door Gea.