8 Jobs | 0 Resumes | 1 Company
088-214 0000

Functie gezocht voor schaap met 5 poten

Wie past voor 100% in een functieprofiel? Soms zou je functieprofielen bij mensen willen maken. Of zou je dan een functieprofiel van het zogenoemde schaap met 5 poten hebben? Wij stellen graag aan je voor: Ruud. Een technisch talent waarvoor het best een uitdaging is om dè vacature te vinden.

Ruud is een man met veel kennis van elektronica. Hij heeft jaren gewerkt als bedrijfsopleider, maar zijn hart ligt meer bij de techniek dan het opleiden. Zijn functie is komen te vervallen en hij is op zoek naar een nieuwe werkgever waar hij zijn kennis in kan zetten. Ruud heeft hobbymatig allerlei elektronica projecten. Zo heeft hij bijvoorbeeld een robot ontwikkeld die rijdt op een ultrasone afstandsmeting. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje. Ook heeft Ruud een digi kompas gemaakt. Hij is ook een analist: hij bijt zich vast in de werking van de Maya kalender en analyseert graag hoe de nauwkeurigheid wordt berekend.

Het brein van Ruud werkt anders dan die van de meeste anderen. In onderstaande blog van Ruud krijg je hier een indruk van.

De klok

“Het viel te verwachten. Het kleutertje dat geen politieman, brandweer of soldaat wilde worden, maar uitvinder is jaren later nog niet bij techniek weg te slaan. Als kind werd ieder verjaardags-, Sinterklaas of welk cadeau dan ook in no time uitgepakt, voorbij het pakpapier, op het kleinste onderdeel. Toen nog vaak met fatale gevolgen. Hoe werkt het, kan het ook, als ik nou dit doe? Belangrijke vragen voor een puzzelaar.

Toen me gevraagd werd om met een blog te showen waarom ik een technisch talent ben begon voor mij een probleem. Zeker toen ik de opsomming van alle projecten die ik heb opgeslagen in de afgelopen jaren, zag ik meteen dat een volledige opsomming niet mogelijk was. Eén highlight dan misschien?

Ik ga weer een beetje terug in de tijd, maar wel iets minder ver. Op een schoolreis in 1980 bezocht ik Berlijn. Een hele ervaring voor een 14-jarige. Toentertijd stond er midden op de Kurfurstendam, beetje verscholen tussen twee keer twee rijbanen, een digitale klok. Een prachtig object qua vormgeving, maar ook, gezien de tijdgeest, een bijzondere tijdsaanduiding. De klok was gebaseerd op de Mengelehre tijdsaanduiding. Een soort binaire klok. Ik nam niet de tijd om me er in te verdiepen, ik was 14 en in Berlijn, maar vergat het ding niet.

Zeven jaar later was ik weer in Berlijn met mijn vriendin, nu mijn vrouw. En weer zag ik de klok. Nu maakte ik er een foto van en leerde de manier van aflezen van de klok. Ik had inmiddels een diploma Energietechniek en beloofde mezelf deze klok na te bouwen. Vier jaar later was het zover. Op een saaie winteravond begon ik met basiselektronica onderdelen te proberen wat er nodig was om de klok na te maken. Het duurde een dag of twee en toen werkte het principe. Nu was het de kunst het op te schalen.

In 1992 was de klok af. Een pendule met tweekleuren LED’s die feilloos de tijd aangaven. De klok heeft sindsdien als hoofdklok thuis dienst gedaan tot het na zoveel andere projecten weer begon te jeuken. De keuzes die ik had gemaakt om de klok te bouwen waren degelijk, maar tegelijkertijd ook een beetje saai. Er mocht wel een opvolger komen die er werkelijk zo uitzag als het origineel. 

Inmiddels had ik ervaring opgedaan met een behoorlijk aantal programmeertalen en de Arduino microcontroller. Deze klok zou computergestuurd gaan worden. Het was weer een hele puzzel. Niet alleen op het gebied van elektronica, maar ook types grondverf, basismateriaal, etcetera. Uitdagingen die soms meer frustrerend leken dan leuk. Vaak ging ik dan even iets anders doen en als het weer begon te kriebelen weer verder met frisse moed. Inmiddels staat er nog een klok op ons dressoir. De vriendin van mijn dochter vindt hem futuristisch. Ik heb alweer ideeën voor verbeteringen. Dus misschien de komende winter.” 

Mocht u een functieprofiel hebben voor dit schaap met 5poten of een organisatie kennen waar Ruud zijn kennis van elektronica van pas komt? We horen het graag.

YouTube voorvertoningsafbeelding
« »
© 2012 MobiliteitNoord | Lauwers 1, Assen | Morra 2-7, Drachten | Protonstraat 3a, Groningen | Grote Voort 293a, Zwolle | Postbus 2608, 9704 CP Groningen | 088-2140000 | info@mobiliteitnoord.nl